icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon


Het Probiotica Concept


Maximale veiligheid voor mens en milieu

Om met de deur in huis te vallen: de huidige conventionele chemische schoonmaakproducten kunnen worden vervangen door de nieuwste generatie veilige en biologisch verantwoorde reinigingsmiddelen. Het HCPRO Probiotica Concept; maatschappelijk verantwoord, verstandig en duurzaam!


Unieke eigenschap: nare geurtjes zijn écht weg!

Wildplas locaties stinken ontzettend. Deze nare geur wordt veroorzaakt door afbraakproducten van ongewenste micro-organismen. Deze organismen gebruiken stoffen uit de urine als voedsel. Aangezien de urine diep in de (bak)stenen doordringt, zijn de stank organismen omgeven door de beschermde steenlaag. Het verwijderen met de gebruikelijke reinigingsmiddelen zal per definitie altijd falen. Het gebruik van een geparfumeerd sopje maakt het probleem vaak alleen maar groter.

Het Probiotica Concept

HCPRO Cleaners levert een 4-tal microbiologische reinigingsmiddelen welke nagenoeg alle voorkomende soorten vervuiling oplossen. Het HCPRO Probiotica Concept omvat de volgende producten:

 • Micro Stankverwijderaar, stankverwijderende sanitairreiniger
 • Micro Vloerreiniger, krachtige laagschuimende vloerreiniger
 • Micro Universeel Reiniger, doeltreffende schuimende allesreiniger
 • Micro Vetoplosser, krachtige ontvetter/ovenreinigerDe probiotica aanpak van HCPRO Cleaners gaat naar de bron. Probiotica tensiden zorgen voor grondige reiniging en de sporen dringen diep in de stenen door. De kersverse micro-organismen en enzymen kapen in snel tempo het voedsel voor de neus van de stank organismen weg, die hierdoor zullen afsterven. De probiotica micro-organismen verdringen daar daardoor de stank organismen.


Hoe werken probiotica producten?

Probiotica producten bestaan uit een uitgekiende mix van veilige en goed afbreekbare oppervlakte actieve stoffen in combinatie met biologische componenten. Deze oppervlakte actieve stoffen zorgen voor een snel schoonmaakresultaat, precies wat u mag verwachten van kwaliteitsproducten. De biologische componenten zorgen voor een extra aanpak voor langere tijd. Deze componenten maken enzymen aan die bewezen effectief zijn tegen eiwitten, koolhydraten, vetten en niet te vergeten ongewenste geurtjes. Door de toevoeging van deze componenten kan het aandeel oppervlakte actieve stoffen worden beperkt, wat ook het milieu ten goede komt. Probiotica producten vallen daarom onder de categorie microbiologische reinigingsmiddelen.Microbiologische reinigingsmiddelen

Vrijwel overal in de natuur komen micro-organismen voor die van hun omgeving leven door de stoffen in de omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die deze micro-organismen produceren. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt; is er meer vuil, dan maken de micro-organismen meer enzymen. Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen, is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking. De micro-organismen die de aanzet geven tot de uiteindelijke enzymvorming, vinden hun voedselbron in de bio film.

In tegenstelling tot de stank organismen produceren de probiotica organismen géén stank, maar uitsluitend water en een reukloos koolzuurgas. Binnen een paar dagen tijd is de doordringende urinelucht echt verdwenen. Het spreekt voor zich dat de behandeling regelmatig herhaald moet worden om de stank organismen voor altijd de loef af te steken.

Unique Selling Points

Probiotica producten zijn hoog geconcentreerd. Deze hoge concentratie bespaart veel doordat het aantal bestellingen, transport, opslag en factuurafhandeling hiermee automatisch afneemt.

Voordelen van probiotica producten

 • Modern concept van veiligheid en biologisch verantwoord werken
 • Terugdringen van scherpe en gevaarlijke chemicaliën
 • Veilig voor oppervlakten en gebruikers
 • Problemen worden specifiek aangepakt
 • Grondige nabewerking
 • Kostenbesparend doordat één product meerdere functies heeft
 • Risico van overdosering is sterk verkleind
 • Onschadelijk voor alle materialen
 • Niet irriterend
 • Minder opslag
 • Minder afvalJuist doordat probiotica producten zo sterk geconcentreerd zijn, is de juiste dosering van groot belang. Daarom heeft HCPRO Cleaners deze producten voornamelijk verpakt in solide doseerflessen van 1 liter. Deze flessen zijn gemaakt van PE en daardoor 100% recyclebaar. Door goed te doseren zal er minder verspild worden en wordt er een constant resultaat geboekt. De inzet van het HCPRO Cleaners Probiotica Concept zorgt keer op keer voor exact de juiste hoeveelheid geconcentreerd product.Gebruik van microbiologische reinigingsmiddelen

Microbiologische reinigingsmiddelen zijn zo goed als overal inzetbaar. Probiotica, micro-organismen en/of enzymen kunnen voorkomen in allesreinigers, vloerreinigers, handafwasmiddelen, vaatwasmiddelen, gootsteen ontstoppers en diverse soorten geurvreters. Naar gebruikstoepassing kunnen we de volgende indeling maken:

 • Reinigen in grootkeukens, instellingen, ziekenhuizen, etc.
 • Geurcontrole in toiletten, keukens, leidingwerk, etc.
 • Vetafscheiding in horeca, scholen, garages, etc.
 • Afvoerontstopper in ieder gebouw, ieder riool
 • Afvoeronderhoud in ieder gebouw, ieder riool
 • Septic tanks consumentenmarkt en industrie
 • Holding tanks consumentenmarkt en industrie
 • Portable toilet in boot, caravan, trein, vliegtuig, bus, etc.
 • Voedselbereidingsafval in voedingsmiddelen industrie, slachthuizen
 • Compostering in consumentenmarkt en industrie

Biologische afbreekbaarheid
De probiotica reinigingsmiddelen voldoen aan de eisen die het Oeko Fonds te Luxemburg stelt aan ‘groene producten’. Dit zijn producten die het milieu meer ontzien dan conventionele producten. De Oeko toetsing is gebaseerd op de ervaringen die Duitse, Zwitserse, Oostenrijkse en Deense milieuregistratie organisaties hebben opgedaan met de beoordeling van producten. De opzet is om vanuit het Oeko Fonds op dit gebied tot een algehele en eenvormige EG-richtlijn te komen.Veiligheid

Om de risico’s te beperken zijn uitsluitend micro-organismen stammen gebruikt die bekend staan als onschadelijk voor gezonde mensen (niet pathogene organismen). De gebruikte oppervlakte actieve stoffen behoren tot de nieuwste generatie en zijn maximaal veilig. Daarom treft u géén oranje waarschuwingsetiketten en géén R- en S-zinnen op de HCPRO Cleaners probiotica etiketten aan.

Biofilm

Het is een misverstand om te denken dat op een visueel schoon oppervlak geen vervuiling meer aanwezig is. Niets is minder waar. Ieder oppervlak is bekleed met een dun laagje dat bestaat uit allerlei eiwitten, vetten, koolhydraten en micro-organismen. Dit laagje wordt de biofilm genoemd en is meestal niet met het blote oog waar te nemen. Een biofilm is bijzonder taai en met gewone reinigingsmiddelen niet of nauwelijks te verwijderen. De probiotica sporen vinden in de biofilm ruim voldoende voedsel. Ook het vochtgehalte en het zuurstofniveau zijn dik in orde. De sporen zetten zich vlot om in micro-organismen, die vervolgens enzymen afscheiden. Doordat de micro-organismen zich continu vermenigvuldigen is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking. In de praktijk zullen de micro-organismen na gedane tijd afsterven, hun voedselbron is immers door de enzymen in stukjes geknipt en vervolgens door de micro-organismen als energiebron gebruikt. Het microbiologische reinigingsmiddel moet daarom opnieuw aangebracht worden. Dit is in de praktijk uiteraard geen bezwaar, aangezien de reinigingshandelingen ook herhaald moeten worden.
Maatschappelijk verantwoord, verstandig en duurzaam

Veel producten worden op de markt gebracht in twee uitvoeringen:

1. producten voor dagelijks onderhoud

2. producten met hetzelfde doel, maar dan voor periodiek gebruik

Door gebruik te maken van de HCPRO Cleaners probiotica producten is het mogelijk om slechts met één uitvoering te werken. Het HCPRO Cleaners Probiotica Concept bestaat een serie veilige producten in combinatie met een handige doseerfles of voordelige grootverpakkingen.Voordelen van probiotica reinigers:

 • probiotica producten zijn gemaakt van moderne afbreekbare & veilige grondstoffen gecombineerd met krachtige biologische reinigers
 • probiotica producten passen bij de meest voorkomende schoonmaakwerkzaamheden
 • probiotica sluit prima aan bij schoonmaakwerkzaamheden in HACCP situaties, de voedingsmiddelenindustrie, grootkeukens en de gezondheidszorg
 • probiotica producten hebben géén oranje waarschuwingsetiketten
 • probiotica producten kennen géén R- en S-zinnen op de etiketten
 • probiotica producten zijn hoog geconcentreerd
 • probiotica producten zijn zeer zuinig in gebruik
 • probiotica producten kunnen in een aantal gevallen de dagelijkse en periodieke producten vervangen door één probiotica alternatief
 • probiotica producten verminderen het aantal te gebruiken middelen
 • het probiotica doseersysteem is geschikt voor het afvullen van cans, emmers en sproeiflessen
 • het probiotica doseersysteem voorkomt productverspilling en misbruik

Sporen, micro-organismen en enzymen

Voor alle duidelijkheid moet er een onderscheid gemaakt worden tussen reinigingsmiddelen met micro-organismen en middelen met enzymen. Schoonmaakmiddelen met micro-organismen bevatten namelijk geen enzymen! Deze worden door de organismen pas aangemaakt als er een voedingsbron aanwezig is. Een voordeel hiervan is dat altijd de juiste enzymen worden aangemaakt en in de nodige hoeveelheid. De microbiologische reinigingsmiddelen bevatten niet de eigenlijke micro-organismen, maar hun sporen; dat wil zeggen: de stabiele vorm waarin het organisme zich terugtrekt onder ongunstige leefomstandigheden. Deze sporen moeten eerst ontkiemen voordat de organismen in grote aantallen merkbaar actief worden. Het duurt enige uren voordat de kiemvorming compleet is en het zal enige tijd duren voordat de bacteriële enzymactiviteit op het gewenste peil is. De enzymen zijn de stoffen die het werk doen. Enzymen zijn minder geschikt om in een oplossing te bewaren. Dit is ook het geval voor micro-organismen die de enzymen produceren.Van spoor naar micro-organisme

De volgende ingrediënten moeten beschikbaar zijn om een spoor te laten ontkiemen naar micro-organisme:

1. VOEDING

Dit is de vervuiling.

2. ZUURSTOF

Dit is ruim voldoende aanwezig zodra het microbiologische reinigingsmiddel wordt aangebracht door middel van dweilen, sprayen of elke andere methode.

3. VOCHTIGHEID

De luchtvochtigheid is voldoende om de micro-organismen in leven te houden.

4. TEMPERATUUR

Elke temperatuur boven de 100C is al voldoende, een hogere temperatuur zal het proces belangrijk versnellen; bij voorkeur niet boven de 400C.

5. PH-WAARDE

Sterke pH-waardes zullen de micro-organismen doden. Micro-organismen varen het beste tussen pH 6 en 8.

Géén genetisch gemanipuleerde micro-organismen

Om aan grote hoeveelheden enzymen te komen, worden de micro-organismen vaak genetisch gemanipuleerd. Genetische manipulatie zorgt er ook voor dat de enzymen niet hun werking verliezen in de hete omstandigheden zoals in de wasmachine, waardoor er op lagere temperaturen schoon kan worden gewassen, wat energie bespaart.

Genetische manipulatie van micro-organismen brengt ook risico's mee wanneer deze organismen bijvoorbeeld uit laboratoria ontsnappen en vrij in het milieu terecht komen. Probiotica producten bevatten géén genetisch gemanipuleerde bacteriën, maar uitsluitend zuiver natuurlijke micro-organismen.


Poeders of vloeistof

Sporen en enzymen kunnen in twee verschillende vormen worden aangeboden: poeders of vloeistoffen. Poeders hebben het nadeel van onnauwkeurige dosering met als gevolg schommelingen in de oplossing sterkte. Bij te zwakke oplossingen zullen de resultaten te wensen overlaten en bij te sterk e oplossingen zullen de kosten hoger zijn dan nodig is. Daarnaast nemen poeders erg veel ruimte in, trekken zij vocht aan en stuiven bij het oplossen in water. Vloeistoffen kennen al deze nadelen niet. Daarom is binnen het HCPRO Probiotica Concept gekozen voor een toepassing gebaseerd op vloeistoffen.

Natuurlijke producten?

Behalve dat de grondstoffen voor schoonmaakproducten krachtiger werden, zijn veel van deze grondstoffen vaak slecht biologisch afbreekbaar. Dit feit raakt steeds meer bekend bij een groeiende groep gebruikers. De industrie speelt hier handig op in door het aanbieden van ‘natuurlijke’ schoonmaakproducten. Producten op plantaardige basis, soda, zachte zeep en azijn zijn overal verkrijgbaar. De vraag is echter of deze ‘natuurlijke’ schoonmaakproducten werkelijk zo veilig, milieu vriendelijk en schoonmaak actief zijn.

Schoonmaakproducten op plantaardige basis bevatten veelal stoffen afkomstig uit palmolie. Deze palmen worden in monocultuur verbouwd op enorme plantages en gaan dus ten koste van de toch al schaarse landbouwgrond voor voedsel productie. Soms worden deze plantages zelfs in (voormalige) natuurgebieden aangelegd en gaan ten koste van kwetsbare biodiversiteit.

Zachte zeep is ook al geen product dat in de natuur voorkomt, het is een industrieel chemisch product. Zachte zeep is erg gevoelig voor hard water, zeer slecht biologisch afbreekbaar en laat meestal zeepresten achter. Hierdoor is de inzet van extra producten vaak nodig. Niet efficiënt, duur en lastig.

Soda en soda bevattende producten. Wist u dat soda wordt gemaakt door het verhitten van kalk om het daarna te laten reageren met water, zout en ammoniak? Niet bepaald natuurvriendelijk. Bovendien een energie vretend proces.

Reinigen met azijn. Azijn wordt op grote schaal industrieel geproduceerd, dus ook weer geen natuurlijk product. Azijn wordt onder andere ingezet bij het verwijderen van kalkaanslag. Azijn producten zijn krachtig een vereisen dus veel tijd en inspanning van de gebruiker. Het zou verstandiger zijn om producten in te zetten die de vorming van kalkaanslag voorkomen. Probiotica is weer het goede antwoord. Soda- en azijn bevattende producten zijn bovendien meestal voorzien van een oranje waarschuwingsetiket.

Reinigen met water of stoom. Water op zich kan in de huiselijke situatie regelmatig gebruikt worden om een vlekje op te nemen. Bij professioneel reinigen is een ‘sopje van allen maar water’ echt niet genoeg. Stoom is bijzonder agressief, energie slurpend en kan op weinig plaatsen worden ingezet.

Van micro-organisme naar enzym

Micro-organismen beginnen met het aanmaken van enzymen als er voldoende voeding aanwezig is. Is dit eenmaal het geval, dan gaat het aanmaakproces razendsnel en beginnen de enzymen met hun werk. Enzymen zijn producten met een levende bacteriecel. De meeste enzymen versnellen de afbraakprocessen (=schoonmaak!) in een heel hoog tempo; een snelheid van 1 tot 10.000 omzettingen per seconde per enzymmolecuul is gebruikelijk. De snelheid van de enzymatische reactie neemt toe naarmate de hoeveelheid actief enzym groter is. Enzymen hebben slechts een beperkte levensduur en ze moeten op tijd vervangen worden!

Verdringen

De probiotica sporen ontkiemen zich tot veilige probiotica micro-organismen. Door het aanbrengen van voldoende grote aantallen, worden de twee gewenste effecten bereikt: 1. voldoende micro-organismen vormen voldoende enzymen voor de juiste en snelle werking 2. de micro-organismen eten in een snel tempo het voedsel van de reeds aanwezige ongewenste micro-organismen op. Hierdoor zullen deze afsterven en geen geurtjes meer produceren.

Samenvatting

 • HCPRO Cleaners probiotica producten zijn bijzondere reinigingsmiddelen
 • Twee handelingen in één: 1. Direct een schoon resultaat, 2. Super na-effect door slim gebruik van sporen
 • Sporen komen terecht in de biofilm
 • In de biofilm vinden de sporen een goed klimaat: voldoende voedsel, voldoende vocht, voldoende zuurstof, prettige zuurgraad (pH-waarde)
 • Hierdoor veranderen sporen zichzelf in vegetatieve cellen = micro-organismen
 • Deze organismen hebben voeding nodig, maar kunnen dit niet rechtstreeks opnemen
 • Om dit mogelijk te maken, scheiden de organismen enzymen af
 • Deze enzymen ‘knippen’ voedsel dat in de biofilm aanwezig is, in stukjes
 • Hierdoor kunnen de micro-organismen de energie uit de voeding opnemen, met als resultaat probiotica-organisme vermeerdering, snelle afbraak van de biofilm, hierdoor geen voeding meer voor andere ongewenste organismen, ook geurvormende organismen zullen verhongeren, waardoor ze ook geen hinderlijke luchtjes veroorzaken.

Van enzym naar reinigen

Ieder enzym werkt slechts op een bepaalde categorie stoffen. Probiotica producten bevatten daarom een speciaal mengsel van verschillende sporen om zoveel mogelijk soorten vuil aan te kunnen. Gewenste enzymen zijn bijvoorbeeld:

 • Proteasen; breken eiwitten
 • Afamylasen; breken zetmeel en andere koolhydraten af
 • Lipasen; breken vetten af
 • Cellulasen; breken celstoffen af


De micro-organismen die voor ons nuttige enzymen vormen, komen overal in de natuur voor; ze zijn daarom niet nadelig voor het milieu. Enzymen komen ook in het menselijk lichaam voor, sterker nog, zonder enzymen kan ons voedsel niet verteerd worden.

Activiteit van het sop = sporen per milimeter

In het verleden zijn reinigingsmiddelen met sporen op de markt gebracht die niet voldeden. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen:

1. geen goede mix van sporen met oppervlakte actieve bestanddelen

2. eenvoudigweg te weinig sporen om een verschil te kunnen maken

Het probiotica concept werkt snel, veilig en grondig door een unieke mix van moderne en veilige oppervlakte actieve bestanddelen, gekoppeld aan een bijzonder hoge concentratie sporen per millimeter. De concentratie wordt bepaald door het aantal sporen uitgedrukt in KVE/ml (kolonie vervormde eenheden per milliliter).

Proberen?

Om u te overtuigen van het nieuwe reinigen op basis van microbiologische probiotica reinigers demonstreren wij graag bij u op locatie de diverse producten. Zien is immers geloven...toch? Neem contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. Stapt u ook over op duurzaam reinigen???

Copyright frissekijkopdezaak.nl - Alle rechten voorbehouden - Realisatie door OnlineBouwers